Verdens beste / Kvæfjorkake

Dette er virkelig verdens beste også ja.. Ikke bare i navnet, men i smaken også..

Fra Wikipedia:

Kvæfjordkake er en kake med marengs, vaniljekrem og mandler, og kalles også ofte for «Verdens beste».
Kaka ble i september 2002 kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere.
I kåringen deltok også marsipankake, gulrotkake, kransekake og sjokoladekake.

Opprinnelsen til kaka er kongekake, som kvæfjærdingen Hulda Ottestad kjøpte oppskrift på midt på 1930-tallet.
Sammen med søsteren drev hun Café Alliance i Harstad, og kjøpte derfor to kakeoppskrifter for 200 kroner.
Oppskriften på kongekake ble modifisert, blant annet med færre mandler, som var en dyr vare. Kaka fikk så navnet kvæfjordkake.

Kvæfjordkaka har en egen venneforening kalt Kvæfjordkakas venner.
Foreninga arbeider for å promotere kaka, men også for å sette fokus på verdiskaping i distrikter.

***********************************************************************************

Bunn:
150 gram sukker
150 gram romtemperert margarin/smør
150 gram hvetemel
5 eggeplommer
4 ss melk
1 ts bakepulver

Topp:
5 eggehviter
200 gram sukker

Hakkede mandler

Fyll:
1 pk vaniljekrem
2 1/2 dl kremfløte

Vi starter selvsagt med bunnen.. Bland sukker og margarin/smør hvitt.. Veldig viktig å la det stå å piske ekstra lenge.
Tilsett så hvetemel, eggeplommene, mel og bakepulver..
Pisk det godt og lenge..

Smør så røra utover bakepapir i en dyp langpanne..

Pisk så eggehviter og sukker stivt.. Det skal bli så stivt at du kan snu bollen oppned, uten at det renner ut..

Smør det over bunnen i langpanna..
Strø så mandelflak over det hele..

Stek det så midt i ovnen på 180 grader, til toppen får en fin gylden farge, ca 25-35 minutt..

La kaka få stå å avkjøle seg før du har på fyll..

Pisk fløte til krem, og tilsett vaniljekremen..
Del så den avkjølte kaka i 2 like deler.. Ha fyllet oppå ene halvdelen. Legg så den andre halvdelen oppå, med margensen opp..

Et par tilleggstips..
La kaka bli helt avkjølt før dere har på kremblandingen.. Så ikke kremen flyter utover.
Og samme når dere steker den, når det nærmer seg slutten på steketiden, så følg med kaka hele tiden, for den kan plutselig bli for mørk..

Nam nam <3

Gro Kristin <3

3 kommentarer
    1. traust: Jeg var også veldig skepsis første gang jeg skulle lage den. Men den er ikke vanskeligere å lage enn andre kaker..
      Men forstår at man kan være litt redd for å feile, det er jo tross alt en veldig opphøyet kake. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg