Ja, nå er nypa moden.. Så da er det bare å komme seg ut å plukke..
Nypa vokser ofte vilt nærmest overalt. Så den bruker ikke å være vanskelig å finne.
En fin aktivitet for unga, men kan være lurt å ta på dem hansker, så dem ikke får panikk for å stikke seg:)
500 g nyper
3 dl vann
400 g sukker
1 stk lime
En klype maldonsalt
Vask og rens nypene, del dem i 2 å fjern alt av frø, stilk og blomst. (Disse klør veldig, så her er det lurt på bruke engangshansker)
Ha nypene oppi en kasserolle med vannet, å la det koke i 20-30 minutt til de er møre.
Ha så nypene over i en dørslag/sikt, å mos dem godt, så skall og evt rester av frø blir igjen. Bruk en øse eller slikkepott og gnu det godt ned i sila.
Ta gjerne noen som du ikke sikter, å bare drar av skallet på, for å få litt klumper i marmeladen. Det er godt.
Ha den ferdigmoset nypen tilbake i kasserollen, tilsett sukker og lime. Rasp gjerne litt limeskall å ha oppi også. Nydelig godt.
Ha nypemarmeladen i plastbokser å putt dem i fryseren, eller ha det i varme kokte glass med lokk, å sett mørkt.
Kjempegodt på ost og som tilbehør til grøt.
Gro Kristin <3
Så fine nyper og ser ut til å bli deilig marmelade til slutt👌
Har ikke sett viltvoksende nype her, og lyst til å plante nype selv, vet du hva denne nypen du bruker heter og også stell av planten?
Det vet jeg desverre ikke. Jeg plukket nypene like ved jobben min.
Vi kaller bare trærne kommuneroser. Da det kommer rosa blomst på før nyper 🙂