Så godt, så enkelt..
Rødbeter er en veldig hard grønnsak, som trenger et par timer på seg i koketid..
Alt etter hvor store dem er..
Det skal være myk som potet når man stikker gaffelen i dem..
Ikke skrell dem før du setter dem til koking.. Vask dem godt bare..
Å fyll gryta med vann til over betene.. Tilsett et par klyper salt..
La det stå å koke og kose seg..
Men det kan være lurt å følge litt med da..
Når de er ferdigkokte, så tar du av litt av det røde vannet.. Det skal brukes til å lage lake av..
Du vil trenge 7 dl til denne oppskrifta..
Så er det bare å skrelle dem..
Her trenger du ingen skreller av noe slag.. Du bruker bare hendene dine.. Gnir av skallet..
Kan være lurt å ha på seg engangshansker her.. Ellers blir man veldig rød på hendene..
Så kutter du dem opp i skiver..
Ta bort tuppen og bunnen, å del de i passende skiver, i den tykkelsen du måtte like best 🙂
Så lager du syltelaken..
Her bruker jeg..
7 dl av det røde vannet du tok unna etter kokingen av rødbetene
6 dl brun eddik 7%
1 dl rødvinseddik
4 dl sukker
3 ss brunsukker
4-5 ss karve
2 klyper maldon salt
Varm dette opp til sukret er oppløst..
Ha rødbetene i glass, å tømm laken over til glasset er fullt..
Husk å kok glasset du skal bruke først, slik at det blir skikkelig rent..
Det skal også være varmt når du har i betene, og laken.. Det for å skape vakum..
Som igjen er med på å gi lang holdbarhetsdato..
Gro Kristin <3