Hvordan leve godt for lite penger..

Mange lever for lite hver mnd og syns det å få matbudsjettet til å gå rundt kan være veldig vanskelig. 
Derfor vil jeg dele tipsene mine med dere 🙂  

 

Vi bruker ca 2000-2500kr på mat pr mnd..  Vi er 3 voksne og 2 barn her i familien og innimellom 3 barn.
Men for å få til et slikt lavt budsjett må man være krevativ. 
Vi er ALLTID på jakt etter tilbud. 
Når det er tilbud på kjøttdeig så hamstrer vi. Når det er tilbud på kål så hamstrer vi.. Å samme med alt annet.

På Rema får man kjøpt masse ulike pastaer fra 4-7kr.. 
På Europris får man kjøpt hakkede tomater til 5kr boksen.
Nå i september vil prien på grønnkål/hodekål bli satt ned til ca 2kr pr kålhode i flere av butikkene. Da kjøper vi masse hodekål. 
Å så er det å koke opp surkål, for å fryse ned. 
Vi lager også kål på glass med en lake av eddik og sukker.. 
Oppskrifter finner man i massevis på nett, men dere finner også noen her i bloggen.

Vi kjøper all kjøtt i sverige. Da drar vi til svinesund, kjører forbi Maximat og de butikkene, kjører helt inn i enden av gata der. Der er en halalbutikk. Det er billigste kjøttet og grønnsaker.. 

Fiskestang får man billig på europris. Så drar man ut å fisker selv. 
Å så er det å lage div surfisk.. Som vi lagrer på glass.. 
Mest kjent er jo tomatsild, sursild og slikt.. 
Sild er også billig å få kjøpt på butikken. 

Lever er noe av det billigste man får kjøpt innen kjøttvarer. Både kyllinglever og svinelever og mer. 
Så vi lager leverposteien vår selv. 
Der er det bare fantasien som stanser, for leverpostei kan tilsettes mange gode smaker, bacon, chilli, kummin, div urter osv osv.. 
Ja, plain er også godt.. Å det kan fryses.. 

I oktober er gjerne ribba på plass i butikken, og ofte helt ned til 19 -29kr pr kg.. Da kjøper vi masse ribber.. For å lage div pålegg av.. 
Det er alt fra sylte, ribberull med flere ulike smaker. 
Ribberull med pesto, ribberull med tørket aprikos, ribberull med soltørkede tomater osv osv, bare fantasien som stopper der. Og dette kan også fryses.. 

Ofte er det også tilbud på frosne grønnsaker. 
Vet mange ikke syns frosne grønnsaker er like godt som ferske. Men har man ikke så god råd, så må man fire litt på seg. 
Dessuten så har frosne grønnsaker bevart vitaminer og mineralene bedre enn ferske grønnsaker pga de er utsatt for hurtifrysing. 

Når det er tilbud på div grønnsaker og frukter så hamstrer vi, å lager masse godt. Sylteagurk, syltepaprika, syltaløk, sylta kål, sylta epler, syltet tomat ja alt kan syltes. 
Sitron, tomater, man kan også blande ulike grønnsaker, som gulrot, kål, brokkoli, blomkål og hva man enn man ønsker, kan syltes i samme glass, å bli gode picles. 
Purreløk kan jo både fryses og syltes.
Man kan sylte rødbete og andre type beter. De fins i mange ulike farger.
Det er bare fantasien som hindrer en her.. 

Vi handler en gang i uka. Da drar vi på kiwi, å går gjennom alle hyllene for å finne mat som evt går ut av dato i morgen. Den maten er gratis. 
Å drar man tidlig på dagen er sjansen for å finne noe størst, for de på butikken har da selv ikke rukket å gå over alt  

Når vi innimellom får litt ekstra penger, som feriepenger, skattepenger evt annet. Så bruker vi det til å fylle opp med basisvarer. 
Slikt som mel, salt, pepper, sukker, potetmel osv osv.. Slike varer som man burde ha i skapene sine. + masse eddik.. Eddik fåes i ulike varianter. Men til å sylte div grønnsaker og slikt, så er en billig eddik til 5kr flaska fra enten rema, coop, eller annen butikk god nok.. 

Å så er det å tøre å spørre. Jeg tar meg glatt en tur i nabolaget å spør om jeg kan få plukke epler. Da er det å lage eplemos, eplechutney, eplekake, eple i all slags varianter. 
Chillieple er veldig godt.. Man rett og slett lager en eplemos med masse chilli oppi.. Man kan lage mange ulike eplemos. Som passer til både middager og på brødskiva. 
Eplemos med muskattnøtt og ingefær, elpemos med kanel, eplemos med chilli, eplemos med pære og appelsin. 

Men husk å kjøp grønnsaker og chilli på innvandrerbutikker. Dem har ofte også bedre utvalg av ulike grønnsaker. 
Masse man kanskje ikke viste fantes. Da er det bare å kjøpe å prøve seg fram. Utrolig hva man kan skape med litt fantasi.. 

Så ja, det går fint ann å leve for lite. Men man må være kreativ. 
Å man må jakte på tilbudene.. 
Etter jul så får man tak i masse tilbud på svisker, dadler og slikt. 
Da kan man lage en julechutney.. Skal dele oppskrift med dere på det her inne litt senere.
Den er kjæmpegodt på ost, og til middager. Passer ikke for alle. 

Mye av dette kanskje dere ikke liker selv. Men jeg ville laget det uansett, for innimellom får man gjester. Å gjester liker alt, bare de får det servert.. hehe 

Når dere kjøper ferske urter i potter på butikken. Plant det over i større potter, da vil de voksne seg store. Det kan dere tørke, fryse osv osv.. 

Dette var vel dårlig budsjett kanskje. Men håper det er tydelig nok så at dere ser det går fint ann å leve for lite når man har det trangt. 

Å tro meg.. Begynner dere å lage slik mat som dette, så vil dere leve i luksus alle deres dager. Folk vil bli imponerte over hva dere lager. 

Dere må bare spørre om det er noe, jeg svarer og deler hjerlig oppskrifter på alt mulig med dere  

Ett lite tips til.. For hvor skal man lagre alt dette. Det skal jo gjerne stå litt mørkt..

På finn.no får man masse rart gratis. Se om dere finner dere en bokhylle eller gammelt skap eller noe. Heng en gardin forran, så det blir mørkt i hyllene. Der kan dere sette alle glassene med alt det gode dere har syltet og ordet i  
Hylla kan stå hvor som helst nesten. Men ikke på varme rom som badet da.. hehe 
Og som oppbevaringsglass kan dere bruke alt fra norgesglass til gamle syltetøyglass, babymatglass osv osv.. 
Å har du ikke mange slike glass selv, så vil en status på veggen din klare å fikse det. Spør folk om de kan donere gamle syltetøyglass og annet glass med skrulokk på, så skal du se folk blir glade for å bli kvitt det 

Gro Kristin <3  

3 kommentarer
    1. Her var det mange gode tips 🙂 Lurer på, hvor får du kjøpt billig lever? Synes den koster 60-70 kr/kg jeg.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg