Fredager er pizzadag for oss her. Her vil jeg dele oppskriften på den fantastiske gode pizzabunnen vi bruker..
Oppskrift på bunnen:
7 dl hvetemel 1/2 pk gjær 1/2 ts salt 1 1/2 ss olje 2- 3 dl lunken vann
Bland alt sammen og elt godt og lenge..
Skevle den ut med en gang, å legg den i langform. Ha så på fyllet..
Her har vi brukt 1 glass dolmio pizzasaus, å så strør vi på ost. Så har vi skinke (Vanlig påleggskinke som vi deler i 4) og peperoni. På halve pizzaen har vi også rødløk, annanas og soltørkede tomater. Så strør vi over med hjemmelaget italiensk krydderblanding. (Som du finner oppskrift på her)
Så steker vi pizzaen midt i ovnen på 200 grader til vi ser bunnen får en fin gylden farge, og osten har en fin gylden farge. Ca 20 minutt..
En moro aktivitet med barna.. Ja, moro for mor også..
Dette brukte vi:
1 pk Pattex tapetlim.. Den kan man få kjøpt hos Claes Ohlson. 2 typer garn.. Til fargene brukte vi Solberg Garn Fiol, i bommull.. Til sølvkulene brukte vi Concorde Vannballonger, da de er små og har rundest form når man blåser de opp. Vaselin
Først blandet vi ut tapetlimet. Så pakka vi nøstene oppi bokser med lokk, å lot det ligge til dagen etter. Så limet får trukket seg godt inn i garnet. Du kan også bruke annen lim som blir blank når den tørker. Å stryke på tråden etterhvert som du snurrer..
Først blåser jeg opp ballongen til passe størrelse. Så smører jeg den inn i vaselin.
Så er det bare å snurre tråden rundt, så tett som du ønsker.
Når jeg er ferdig å snurre, så knuter jeg på en liten tråd fra tuppen på ballongen for å henge opp de ferdig snurrete ballene.
Du må regne med minst 24 timer tørketid..
Så klipper du et hakk i kanten ved knutinga på ballongen, for å tømme den for luft. Husk å hold på tuppen, så den ikke forsvinn inni ballen, kan bli prakkete å lirke den ut.
Tips: Nå når vi nærmer oss påsketider, kan man putte f.eks et par små sjokoladeegg med papir, eller et par tvist i ballongen før man knuter, å snurrer på tråd. Disse vil bli igjen inni ballen når den er ferdigtørket. Man kan også kjøpe lysslynge å putte ett lys inn i hver av ballene.. Så får man slike cottonlight som er så populære for tiden. Å hva er ikke finere enn når man lager det selv.
Hvetebolledeig kan man lage alt mulig av. Kanelsnurrer, klippekrans osv osv osv, eller bare helt vanlige boller..
Her er en oppskrift fra vår bestemor i Narvik, tror den opprinnelig kommer fra vår tante Gunn i Narvik.. Veldig gode, saftige boller.. Som holder seg saftige og gode i dagersvis.
Smelt smøret og ha i melka. La det bli fingervarmt. Ha så i eggene, bland godt. Bland sammen alt det tørre. Å hell det våte i det. Rør sammen, og jobb med deigen. Sett deigen til heving ca 1 time.
Smør bollene med egg..
Rull så ut bollene, å la de etterheve 30 minutt.. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 10 minutt..
Veldig mange av de folk som jeg har servert denne kaka har spurt i mange år om jeg ikke kunne dele oppskrifta.
Noen har fått oppskrifta allerede. Men først nå er oppskrifta lagt ut offentlig i sin fullhet:)
Denne kaka er bare så veldig kjæmpegod. Så utrolig saftig. Uten egg, med kulturmelk og natron..
Jeg bruker også denne oppskrifta når jeg lager cupcakes.. Vil jeg ha lys deig, så fjerner jeg bare kakaoen.. Men steker den bare i 15-20 minutt da..
Den holder seg like saftig hele uka.. Kan fryses, og er like saftig når den taes opp igjen. Vi sier dette er en sjokoladekake. Men den er vel mer en blanding mellom sjokoladekake og krydderkake. Å den lages på 30 minutt 🙂
Oppskrift:
160 g smør/margarin 6 dl kulturmelk 500 g mel 450 g sukker 2 ts natron 4 ts kanel 3 ts kakao 2 ts vaniljesukker
Framgangsmåte:
Smelt smøret, ha oppi kulturmelka og resten.. Rør godt sammen..
Hell det hele i en dyp langpanne, å sett den den i en kald ovn..
Skru så på tempraturen til 175 grader, og la kaken steke 30 minutt..
NB! Oven skal ikke forvarmes. Og kaka skal kun steke 30 min fra du skrur på graderne.
Fyll:
75 g smør/margarin 300 g melis 2 ts vaniljesukker 1 ts kakao 5 ss sterk kaffe
Smelt smøret, og rør det hele sammen, å hell det over kaka, når kaka har kjølt seg litt ned.. Smør så fllet jevnt utover..
Det er ikke så mange flotte retter jeg kan lage, men vårruller, det kan jeg.. hehe
Å da trenger man..
Alt på bildene her får man kjøpt på slike asiabutikker. Helt til venstre på første bildet har man de “arkene” man ruller vårrullen inn i.. Så Mama sitas vårrullmix og risnudler eller glassnudler som noen også kaller de. På bildet til venstre har man fiskesaus i den lille flaska og oystersaus i den store.
Så må man jo ha kjøtt og grønnsaker.. Denne gangen tar jeg hva jeg har. Så da ble det paprika, vårløk, gulrot og chilli.. Men man kan bruke så mye annet også.. Kål, mais, bønnespire, ja alt man måtte ønske som man liker. Man kan faktisk også bruke f.eks restene etter tacoen man hadde kvelden før, eller gryteretten å ha i derre “rispapiret”..
Men iallfall.. Dette har jeg i idag..
Først legger jeg risnudlene i en bolle, å heller over varmt vann til det dekker all nudlene.
Så kutter jeg opp alle grønnsakene i strimler, og deretter i småbiter.. Som jeg blander med kjøttdeigen.
Altså: 1 kjøttdeig (Du kan fint bruke karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, svinekjøttdeig, eller biffbiter, kyllingbiter, reker, eller fisk) 2 gulrot 1 rød paprika 1 chilli (Som jeg skrapa ut frøene fra) 2 vårløk
Så har jeg oppi : 1/2 pose Mama sitas krydder mix. 2 ss fiskesaus 5 ss oystersaus Blandes godt..
For deretter å blande inn i nudlene som er blitt myke, og jeg har tømt ut resten av vannet av..
Så er det bare å sette igang å rulle vårruller.. Jeg har prøvd å tatt trinn til trinn bilder av det, så får jeg håper de ble forklarende nok:)
1) Ha på ca 2 ss med masse på vårrull”papiret”. 2) Rull inn litt 3) Brett inn på sidene 4) Fukt kanten med vann, og rull ferdig..
Så frityrsteker du de til de er gyldne i fargen..
Server gjerne med en salat og hjemmelaget sweet’n soursaus, som du finner oppskrift på her.
Ja, nå skal Gro leke fin husmor som skal bake flott kake.. Det å bake kake er ikke min sterke side..
Først en oppskrift:
6 stk eggehvite
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ts maismel
1 ts vaniljesukker
Fyll:
5 dl kremfløte
5 dl ferdig vaniljekrem
300 g friske bær
Ja, så over til beskrivelsen da..
Først skal man skille eggene, hviten fra plommen.. Da trenger man ganske mange flere egg enn de 6 som står i oppskriften.. For gulen har en tendens til å sprekke, så det kommer litt gule i hviten. Å da er det bare å kaste, å begynne på nytt.. Helt til man kommer på ideen om å ha 3 små skåler. En som man har hviten oppi mens man skiller den fra egget, en som man har plommen oppi om man greier å ha den hel. Og en skål man har hviten oppi om den berga. På den måten slipp man å kaste alle 6 eggehvitene om den siste egget sprekk..
Ja, æ veit at dette sikkert er noe alle vet, men jeg viste ikke. Så her gikk det 12 egg til kaka.. Vel å merke bare 6 i selveste kaka..
Så har man eggehvitene i miksern.. Mikser til eggehviten er stiv. Har så oppi hvitvinseddig, mens hviten fortsatt mikser. Ja, hvitvinseddik ja.. Jeg tenkte det samme.. Hvitvinseddik i ei kake *himler med øya* Men gjør jo som det står i oppskrifta jeg fikk, så om det ødelegger kaka, så viste jeg jo hvem jeg skulle ta..
Så var det å ha oppi det andre da.. Sukker, vaniljesukker og maisenna, mens det fortsatt mikser. Så skal det få mikse til du kjenner at sukkerkorna er oppløst. Det blir endel minutt det, for sukkret oppløser seg tregt..
Tro meg dere.. Den eggehvita der er rågod.. Så ikke lag dette mens unga er hjemme, for da må du dele med dem når du skal smake på røra som blir igjen i kommen..
Hell røra over i langpanna oppå bakepapir. Prøv å få den så rund som mulig.. Små søte topper som ikke vises alikavell når kremen kommer på, må man ha, sånn for syns skyld…
Skru ovnen på 250 grader. Når ovnen er varm nok, så setter du marengsen inn i ovnen på nederste rille, skru så tempraturen ned til 100 grader. Å lar den stå å steke i 1 time..
Føler meg som en tyv der jeg slikker på slikkepotten, uten å dele med unga, derfor lite bilde.. hehe
Når marengsen har kjølt seg ned etter stekingen, så har du på fyllet, og frukt og bær. Her har jeg valgt jordbær og kiwi.. Men man kan velge så mye annet også.. Blåbær, banan, ribsbær, bjørnebær, appelsin, eple osv osv.. Ja, hva en har for hånd, eller tilgang til fra butikken eller egen hage 🙂
Ja, i disse etterjulstider hvor vi nærmer oss våren med stormskritt, er slankekurer noe som står på planen for veldig mange av oss. Vi skal jo inn i de lekreste bikinier til sommer.
Så var det å teste ut div for å se hva som funker.. Ja, her prøver man pulver fra både Proteinfabrikken, Herbalife, Nutrilett, Zeolitt, BioLife, osv osv osv Vi teller kalloriet, ræk på helsekostbutikker for å finne erstatninger for alt godtet som vi har så vanskelig for å legge fra oss. Knakser på frøbarer, karamellbarer med protein, dietter etter dietter. Banandietten, vanndietten, Atkinsdiett, Lindbergdietter, Grethe Roede osv osv..
Vi farer gjennom forumer på jakt etter råd og tips, kjøper kostholdbøker. Ja, det brukes i det hele tatt veldig mye penger bare på forarbeidet før selveste slankekuren settes igang. Bare det å finne den beste, mest nøyaktige og flotteste baderomsvekta kan være et kapittel for seg selv. Vekta skal tross alt passe interiøret på badet.. Å så var det å finne ut hvor på badet vekta skal stå. Bare det i seg selv kan være en evig spekulasjon.. Ikke kan den stå midt på gulvet.. Å det blir for dumt å skal gjemme den flotte vekta. Å det blir feil å skal skuve den under skapet..
Men neh, glem alt derre.. Jeg kjøpte vekta mi på Biltema til 59kr.. Skuva den under skapet, som heng såpass oppå veggen, at alle ser at vekta ligg der.
Så var det over den perfekte slankekuren da.. Jeg kulle ta meg en dusj her om dagen. Og mens jeg sto der i evas drakt, splitter naken, fant jeg ut at jeg skulle veie meg. Som tenkt så gjort.. Ikke helt fornøyd med tallet som kom frem.. Gikk så i dusjen. Å mens jeg tenkte på hva jeg skulle gjøre med vekta så den kunne bli et lavere tall. Tenkte på alle de frøkurene, pulverkurene, fruktene og bærene jeg skulle bli flinkere til å spise. Kutte ut mel, sukker og slikt som alle anbefaler at en kutter ut.. Fikk vasket hele meg grundig. Både hår, under armene, mellom tærne, i sprekker, bøyerog kriker og kroker. Ja, på nevnte steder, og ikke nevnte steder..
Så var det å gå ut av dusjen, nyvasket og ren. Tørket hele meg.. Å ser på vekta som fortsatt stod der på gulvet.. Å av en eller annen merkelig grunn følte for å veie meg igjen..
AAAAAaaaaahhhh, å hva ser jeg.. Joh, jeg hadde bættremæ gått ned ett kilo jo.. Himmel og hav..
Så nå blir det å dusje oftere ja… For det var neppe skit.. For jeg har ganske så god normal hygiene. Ingen som bærer på seg 1kg med skit.. Såh.. Dette kan man regne som et gjennombrudd i forskningen på slanking..
For det var ikke vanskelig å regne ut at 30 dusjinger, ble 30 kilo mindre… Juhuuuuu…. I sommer skal jeg ha på meg den lekreste bikini, å dra på badestranda for å bade. Uten å riskiere at greenpeace kommer å hiver meg uti dypa..
Såh.. Til dere som prøver ene og andre, leter og søker etter den perfekte slankekur.. Spis det dere vil, pass bare på å ta dere en dusj litt oftere..
Ja, opplever ofte å få spørsmål om hvordan lage hjemmelaget brunsaus. Så da tenkte jeg at et lite innlegg om det, ville være fint.
Å om dere leserne våre har flere tips til en brunsaus dere vil anbefale, så skriv det ned under her. Det fins så mange flotte varianter av denne kjente sausen..
Om man skal lage ca 5 dl brunsaus så gjør jeg det slik som dette.
Ca 100 gram smør/margarin Ca 100 gram hvetemel Ca 5 dl vann/kraft 1 buljongterning (Denne sløyfer du om du bruker kraft) 2 laurbærblader
Ha margarin i en kjele, å smelt det. Ha så oppi melet. På øyemål så blir det va en neve hvetemel, eller 1 dl.. Rør hele tiden til det er blitt mørk brunt. Så heller du i vannet/krafta.. Ikke hell oppi alt med engang. Ta halvparten først, deretter litt etter litt til du får den tykkelsen du vil ha. Vi liker litt tykk saus. Men liker du sausen tynnere, så har du bare i litt mer vann/kraft.
Syns du sausen ble for lys, så kan du ha i litt sukkerkulør. Den setter ingen smak, kun farge.. Så skrur du ned varmen, så sausen kan stå å putre.. Så har du i buljongen og laubærbladene. Så lar du sausen stå å småputre til melet er bortkokt.
Denne sausen passer så utrolig godt til alt mulig av kjøttmat. Som kjøttkaker bl.a, som du kan finne oppskrift på her.