Ja, hjemmelagde kalendere er jo blitt så populære.. Men jeg syns de fort kan bli veldig dyre..
Men så fant jeg denne løsningen på en billig og fine kalendere.. Koselig å lage dem var det også..
Vi kjøpte fyrstikkesker på Europris.. 16kr for 20 stk.. Så fikk vi tak i slike nagler på staples.. Som vi brukte til skuffeknotter..
Så var det å stikke hull å få de naglene på plass, å skrive tall.. Det var vel det som tok lengst tid..
Så limte vi sammen 3 og 3 esker.. Å satte dem sammen slik de skulle være..
Så var det å finne frem farget ark og div som vi har samlet opp gjennom årene.. Noe kjøpte vi nytt også..
Så var det bare å pynte i vei.. Her er det bare fantasien som stopper en.. Å i hver lille skuff legger man det man måtte ønske. Om det er en liten sjokolade eller annen godt.. Eller kanskje noen flotte perler eller annet.. Ikke store tingene som får plass i hver skuff.. Men moro er det <3
Rødbeter er en veldig hard grønnsak, som trenger et par timer på seg i koketid.. Alt etter hvor store dem er.. Det skal være myk som potet når man stikker gaffelen i dem..
Ikke skrell dem før du setter dem til koking.. Vask dem godt bare.. Å fyll gryta med vann til over betene.. Tilsett et par klyper salt.. La det stå å koke og kose seg..
Men det kan være lurt å følge litt med da..
Når de er ferdigkokte, så tar du av litt av det røde vannet.. Det skal brukes til å lage lake av.. Du vil trenge 7 dl til denne oppskrifta..
Så er det bare å skrelle dem.. Her trenger du ingen skreller av noe slag.. Du bruker bare hendene dine.. Gnir av skallet.. Kan være lurt å ha på seg engangshansker her.. Ellers blir man veldig rød på hendene..
Så kutter du dem opp i skiver.. Ta bort tuppen og bunnen, å del de i passende skiver, i den tykkelsen du måtte like best 🙂
Så lager du syltelaken.. Her bruker jeg..
7 dl av det røde vannet du tok unna etter kokingen av rødbetene 6 dl brun eddik 7% 1 dl rødvinseddik 4 dl sukker 3 ss brunsukker 4-5 ss karve 2 klyper maldon salt
Varm dette opp til sukret er oppløst.. Ha rødbetene i glass, å tømm laken over til glasset er fullt..
Husk å kok glasset du skal bruke først, slik at det blir skikkelig rent.. Det skal også være varmt når du har i betene, og laken.. Det for å skape vakum.. Som igjen er med på å gi lang holdbarhetsdato..
Ja, i disse tider hvor foreldre står på for å lage de lekreste julekalenderne til sine barn. Syns jeg det passet med en aldri så liten kalenderhistorie fra vår egen barndom..
En aldri så liten kalenderhistorie fra min barndom..
Som dere allerede vet, så er jo jeg og Line tvillinger..
Å da vi var rundt ca 5-6år gamle, så fikk vi hver vår sjokoladekalender. Dette var ganske stort den gang vi var små.. Hjemmelaga var ikke så stas med..
Men de sjokoladene var jo så små, å så frista dem så veldig.. Å en dag var plutselig kalenderen til min søster borte vekk.. Vi leta overalt.. Å heeelt tilfeldig så fant jeg min søsters kalender, under senga hennes, tom..
Hu sto der å hyla og bælja seg om at hun ikke hadde spist det. Rene sutreungen som hu var…
Men der var ikke vår mor nådig nei.. Var ikke bare å legg skylda på søstra nei.. Så hun ble uten kalender det året.. Mens så flink som jeg var, så spiste jeg en og en luke for hver dag som gikk gjennom hele desember.. Å det er helt forståelig at jeg satt å terga min søster litt også. Når hun er så dum å spise opp sin kalender med engang..
For ca 2år siden gifta min søster seg.. Å da skulle jeg holde tale.. I en alder av 37år, så syns jeg det var på tide å erkjenne noen synder og beklage.. Så da ga jeg henne en fin stor gave, med en sjokoladekalender og beklaga så veldig for at jeg spiste opp hennes den gang vi var små..
Ingen skal komme å si at jeg ikke er snill. For jeg hadde så absolutt ikke trengt å erkjenne noen synder
Her i huset kaster vi ikke brødrester.. Nei, vi samler de opp i en beholder i fryserboksen gjennom hele sommeren..
Så nå når vinteren er på vei. Så lager vi gode smultbrød til dem..
Da kjøper vi Flott matfett..
Tar opp brødrestene, kjører dem i foodprosessoren så det blir fine smuler.
Smelter matfettet, ikke kok det.. Om det koker, så må du la det avkjøle litt før du har i brødsmuler og frø, ellers blir det frityr. Så har vi brødsmulene oppi. Så putter vi oppi litt andre ting også. Slik som linfrø, gresskarfrø, solskikkefrø, grovmel og annet.. Alt etter hva vi har for hånd..
Blandet det godt sammen med det smeltede matfettet.. Så har vi det oppi små sølvbeger som vi kjøper billig på Europris. Så får det ligge der å stivne til små brød.. Så “dunker” vi dem ut av formen når vi skal bruke dem..
Disse legger vi inni fuglehuset, så kan pippipene komme å spise gjennom vinteren 🙂
Man kan bruke alt mulig.. Man kan bl.a bruke pepperkakeformer, for å få flotte figurer.. Eller brukte youghurtbeger, ja egentlig hva som helst..
Det fins å få tak i slike små rundingformer også, men jeg aner ikke hvor.. Så tips meg gjerne om dere finner noe slikt..
Det finnes mange ulike gode oppskrifter man kan bruke også… Vi bare slumper oppi.. Men her skal dere få noen oppskrifter uansett..
Man kan bruke både Flott matfett og Delfiafett..
Noen oppskrifter:
1 pk Delfia fett 250 gram fuglefrø, løse..
**** 500 g Flott matfett 350 g Sammalt hvetemel 300 g Grovhakkede nøtter
**** 500 g Flott matfett 200 g Sammalt hvetemel 100 g Havregryn 100 g Rosiner 200 g Solsikkekjerner. 200 g Nøtter, grovhakket
1) Fyll glasset lagvis med sukker, jordbær og kiwi.. Deler jorbæra i 2, og kiwi’en i passe små biter.. Eller hva man selv ønsker. Ca 1 dl sukker mellom lagene, ca 4 lag på to liter tettpakka bær. (Altså, stort fullt glass) Etterfyll gjerne med mer sukker på toppen om du har plass..
2) Fyll glasset lagvis med sukker, jordbær og kiwi, + kanelstenger og stjerneanis.
Når glassene er tettpakka og fulle, så heller du i valgfri vodka..
Hver dag må glassene snues og vendes på et par gang.. Dette må du gjøre helt til du ser all sukkeret er oppløst, etter noen uker.
Masse lykke til..
Denne framgangsmåten bruker jeg til all likør jeg lager. Om det er pære, eple, appelsin, fersken, nypebær, multebær, blåbær, osv osv.. Veldig godt å blande flere varianter. Tilsett de krydrene du måtte syns passe også..
I fjor lagde vi jordbær, tørket fersken og melon i en.. Nydelig Å så lagde vi en med appelsin, kanelstang, og vaniljestang.. Nydelig.. Den ga en virkelig følelsen av at det var en juledram.
Når likøren er ferdig, all sukret er oppløst. Så heller du alt over ei sil, som du har lagt over et kar. Å presser ut mest mulig saft ut av bærene.. Så tar du likøren over i flasker.. Bærene kaster du. NB!! KAST DEM SELV.. Ikke send dem ut med unga.. Historien har erfaring med hva som kan skje da.. hehe
Tips: Om du pynter flaskene fine, får tak i ekstra fine flasker. Så kan dette bli flotte julegaver.
Oppskrift: Jeg har brukt 2 små hodekål 1/2 papairka 1 chilli 5 fedd hvitløk 1 ss hjemmelaget italiensk krydderblanding (Oppskrift finner du her) 2 ts timian 2-3 ss rapseolje
Bland alt, og trøkk det tett tett oppi glassene.. Hell så over eddikblanding. Som lages slik:
2 dl eddik 7% 4 dl sukker 5 dl vann 1 ts salt
Gi det et lett oppkok, hell det så over kåla i glassene til det blir så fullt at det renner over.. Lukk så igjen lokkene som må være helt tette..
Dette kan du servere til middag, pizza (nesten lik den svenske pizzasalaten) eller bruke når du skal lage cole slaw.. Er bare fantasien som begrenser en her 🙂
Dette er jo bare så nydelig godt til jul.. Syltet krydret pære med krem på.. Nam nam.. Kjenner jeg gleder meg allerede.
Rensk pærer del dem i 4 på langst, å ta ut kjernen.. Pakk dem tett nedi glasset..
Så lager du blandingen du skal helle over..
400 gram sukker 300 ml eplecidereddik 1 ss allehånde 25 gram fersk og finhakket ingefær 1 ss malt nellik 1 kanelstang
evt også en vaniljestang, der du skraper ut frøene, å slenger med resten av stangen også. Men det hadde jeg ikke akkurat nå, så det ble uten denne gang:)
Varm det opp til det blir kokvarmt, og rør til sukret er oppløst.. Så heller du det over pærene som er ferdig oppdelt og pakket på kokte glass..
Det er utrolig viktig å koke glassene dere sylter i..
Ekstratips: Disse pærene er veldig gode om du steker dem rask på panna å serverer is til.. Nam nam.. Laken fungerer som en god saus..
Her er det bare å finne frem masse ulike grønnsaker som du måtte syns er godt. Sammen blir det bare enda bedre..
Jeg har valgt å bruke disse grønnsakene..
Oppskrifta er til 2 store glass.. (Norgesglass eller annet glass med slik tett låsning på)
10 dl eddik 7% 850 gram sukker 1 pose sursildkrydder 2 ts pepperkuler 2 ts sennepskuler En god kvast med fersk dill 8 laurbærblad 2 store klyper med maldon grovsalt
Kok det opp, eller rettere sagt, varm det opp til det er rykende varmt og all sukret er oppløst.. Så tømmer du det over grønnsakene.. Jeg er fornøyd når glasset blir så fullt, at det renner over når jeg presser på lokket..
Jeg har ingen oppskrift på mengden grønnsaker.. Jeg kutter bare opp i så store biter jeg syns er passende, putter dem rett på glassene, til de er full pakka.. 2 store glass.. Så tømmer jeg ut grønnsakene i en stor komme, å blandet det godt, før jeg koker glassene, å pakker dem full igjen.. Å så tømmer jeg over eddikblandingen.. Å lukker lokket med en gang.. Vakum..
Så er det bare å sette det kaldt og mørkt.. Å der får det stå til jul 🙂 Det er lang holdbarhet på dette.. Jeg har det til langt over påske, og det smaker liker godt 🙂