Dette er en av mine favoritter. Så enkelt og lage. Og nydelig godt 🙂
Her snakker vi om julesmaker..
I riktig gamle dager så var appelsin en luksusvare. Så da var det noen kloke gårdstauser som fant en flott måte å få appelsinmarmelade på, uten å bruke så mange appelsiner.
Ingredienser:
3 appelsiner
500 g gulrot
300 g sukker
evt. ca. ½ ts malt ingefær eller kanel
(Jeg tok 1/2 ts kanel, og 1/2 ts malt ingefær)
Fremgangsmåte:
La appelsinene ligge i lunkent vann og skrubb dem godt. Grovriv skallet og press saften.
Pakk gjerne steinene inn i et tynt klede som knyttes igjen med bomullstråd. Steinene inneholder pektin som er et naturlig tykningsmiddel.
Kok skall, saft og steiner i ca. 15 minutter.
Skrell gulrøttene og riv dem grovt. Ha dem i kjelen sammen med sukker og evt. ingefær eller kanel. Kok marmeladen over svak varme i ytterligere 15 minutter uten lokk.
Mens røra står å putrer, setter jeg rene vaskede glass inn i ovnen på 150 grader.
Der får de stå å “stekes” i 10-15 minutt..
Dette for at de skal bli sterile, og for at de skal bli varme.
Ta de ut med grytelapper. Varme glass er vonde å brenne seg på.
Ha den varme marmeladen oppi varme glass, og skru på lokket med en gang.
Det gjør så det blir vakum, og marmeladen holder seg lenge lenge.. Over 6 mnd minst.
La glassene med marmeladen stå på benken til de har blitt romtemperert og du greier å ta i glassene uten å brenne deg.
Skyll de i vasken, så de blir rene og all kliss borte. Oppbevar de mørkt og kaldt.
Sett de i kjøleskapet når du åpner glasset og tar det i bruk.
Nydelig gylden gulrotmarmelade er veldig godt oppå ristet brød med hvitost 🙂
Gro Kristin <3
P.s Et aldri så lite voksentips:
Ikke kast appelsinrestene. De putter du oppi et norgesglass, sammen med flere oppdelte appelsiner og et par sitroner. Og masse sukker, og 1 vaniljestang som du skraper ut frøene fra og har oppi sammen med det andre. Tettpakket..
Her har jeg brukt et 3 liters glass.
6 appelsiner som jeg har presset ut safta fra (Lagde dobbel røre med gulrotmarmelade i dag) og 2 sitroner og 3 appelsiner som jeg ikke har presset ut saften fra på forhånd.. Brukte sikkert 4 dl sukker, og 1 vaniljestang..
Presset alt nedpå glasset.
Og fylte glasset fullt med smirnof vodka.. (ca 3 dl)
Dette skal jeg snu og vende på hver dag, frem til jul. Da blir det nydelig appelsinlikør i jula 🙂
Hjertlig hilsen Gro Kristin <3
Så herlig 😀