Gro's hjemmelagde nypemarmelade og en overraskelse..

Dette er jo bare nydelig godt da. Både som syltetøy på ristet brød, og oppå ost.


Først drar man med seg unger, venner og gubben ut for å plukke nyper.
De finner man nærmest overalt rundtomkring..
Så er det over til den kjedeligste delen av det hele.. Renskingen..
Et tips.. Plukk bare bær som er røde/orange, og harde. De som er fullmodne/overmodne er bare ekle å skal renske.
Del hver nype i 2, grav ut stenene med en liten skje.

Skyll så nypene godt i kaldt vann. Her vil div grums og restestener flyte opp til overflaten, så det er bare å la den renne av.
Vi fikk 2 kg nyper.
Så derfor oppskrift med 2 kg nyper her..

2 kg nyper
7,5 dl vann
800 gram sukker
1 stor klype Maldon salt
Saften fra 1 sitron

Først koker du nyper, salt og vann, til bærene er myke og kjøttet lett moser seg.
Ca 30-40 minutter.
Dette har du over en sil/dørslag som du har over en annen kasserolle, litt og litt. Så moser du og jobber med bærene, slik at kun ren fin fruktkjøtt og fruktsaft renner ut i kjelen under. Slik jobber du til det er bare skall og det ser tørt ut.

 

IKKE KAST FRUKTKJØTTET. Det tar du over i et Norgesglass. Etterpå skal jeg fortelle hvorfor :)

Så har du sukker og sitronsaft oppi den finmoste glatte nyperøra som du har presset ut oppi kasserollen.
La det få stå å putre i 2-3 timer til du ser det er tyknet litt. Her gjelder strektesten. Når du dypper en skje oppi røra, og drar fingeren gjennom så skal ikke røra renne sammen igjen med en gang.. Da er den ferdig og klar for å ha i glass..

Vask glassene og ha dem i ovnen på 150 grader i ca 10-15 minutt, til de er helt varme.
Dette er nødvendig for at de skal bli sterile, og tåle den varme syltetøyet, og danne vakum.
På den måten vil holdbarheten vare i mange år, så lenge du ikke åpner glassene. Når du åpner, så vil det vare hvertfall et par uker.



*****************************************
Så over til fruktkjøttet du har hatt oppi et stort glass/Norgesglass.
Ha oppi 2-3 dl sukker også.. Og hell glasset full med vodka..
Skru på lokk så det blir helt tett..
Dette snur du og vender på en gang hver dag, til sukkeret er oppløst..
Etter ca 4-5 uker, så heller du det hele over i ei sil/dørslag, med tørkle oppi, å presset ut så mye saft/likør som du greier.
Så har du likøren over i rene flasker som er vasket og kokt eller stekt for å få de sterile.

Tadaaaa, nypelikør til jul :)
Og igjen, nyperestene, kan du igjen ta vare på for å bruke evt i fyll i kaker. Eller mose det med hurtigmikser og lage voksensyltetøy av..



 

Utrolig flotte julegaver å dele ut.. Nypemarmelade og nypelikør :)

Nam nam...

Gro Kristin <3

2 kommentarer

lisarorvik

17.08.2016 kl.18:06

Dette så godt ut :)

Lisbet

29.10.2016 kl.08:33

De beste julegavene er hjemmelagede matgaver. Alle her blir kjempeglade for slikt :)

Skriv en ny kommentar

DAMER-forfaen

DAMER-forfaen

41, Fredrikstad

Vi er tvillingene Line og Gro, som sliter med fritidsproblemer, så vi lager en blogg om det.. Her vil vi dele alt vi gidder å dele av hverdagslige sysler.. Hvem er vi? Joda, vi er jo som sagt tvillinger.. To kjærringer som krangler og er uenig om alt.. Så ulike som det går ann å bli, til tross for at vi er enegget.. Vi begge bor i Fredrikstad, alt for nære hverandre.. Bare 5 minutt gange, for å plage hverandre.. Begge har 4 unga, og en gubbe hver.. Gubbene våre er gjerne ofre for alt påfunnet vårt om dagene, så dem blir dere nok å få høre litt om her i bloggen.. Vi sparer dem ikke for noe.. Så velbekomme.. Om bloggen faller i smak eller ikke, det driter vi i..

a href="http://topp.bareblogg.no/">Topp @ BareBlogg.noNorske blogger Matbloggtoppen

Kategorier

Arkiv

hits